Achtergrond Hotel Breidenbach

Achtergrondinformatie over het ontstaan en de oprichting van hotel Breidenbach

1877 De kinderen Fleuren erven na het overlijden van hun vader Willem Hubert zijn boerderij, inclusief de bakkerij die hij in het pand heeft gevestigd.

Grubbenvorst heeft in die tijd al een klooster (huidige La Providence) waarin veel Duitse religieuzen verblijven. Waarom uit Duitsland? - Tijdens de Kulturkampf (rond 1870) maakte de Duitse regering onder leiding van Von Bismarck ruzie met de katholiek kerk. Rooms katholieke congregaties mochten geen onderwijs meer geven. Gevolg: veel Duitse meisjes, veelal van rijke ouders, gingen onderwijs volgen in een Nederlands klooster. Ook in Grubbenvorst.

De ouders kwamen regelmatig hun dochters bezoeken. Ze wilden dan in Grubbenvorst logeren. Dat kon in boerderij De Boomgaard, tegenover het klooster. Maar al gauw was daar te weinig ruimte. 

In het klooster woonde ook Mère Anastasia, achternaam Bechem. Ze had in Duitsland een broer, pastoor Heinrich Bechem, en een zus, Theresia Bechem, die met Robert Breidenbach getrouwd was. Robert en Theresia beheerden een boerderij, maar dat lukte niet bepaald. Ze hadden geldproblemen en schulden. 

Mère Anastasia zag het gebrek aan logeerruimte in Den Boomgaard. Ze sprak erover met haar broer, de Duitse pastoor. Samen bedachten ze een plan: we halen Robert en Theresia naar Grubbenvorst, pastoor Heinrich koopt de boerderij met bakkerij van de kinderen Fleuren en daar maken Robert en Theresia een hotel van. Voor al die rijke Duitse vaders en moeders die hun dochters in het klooster willen bezoeken.

Het plan werd uitgevoerd. Pastoor Heinrich Bechem kocht de boerderij met bakkerij van Fleuren. Op 10 oktober 1885 kon hij de sleutels overhandigen aan Robert Breidenbach en zijn vrouw Theresia Bechem. Al snel kwam in grote witte letters de naam op de gevel: Hotel Breidenbach.

 


foto van de inrichting van Breidenbach in het begin van de 20-ste eeuw

 

De geschiedenis van Hotel Breidenbach door de jaren heen

1885: opening hotel Breidenbach. Het pand is door een duitse pastoor Bechem gekocht voor zijn zus Theresia en haar man Robert Breidenbach.

Zij beginnen een bakkerij, overgenomen van fam. Fleuren, een bakkerswinkel en hotel.

1897: Na het overlijden van Robert zet Theresis de zaak en trouwt in 1998 met bakkersknecht Johannes Bouten. Theresia en Johannes breiden de zaak uit en beginnen ook met een restaurant en café. Zij krijgen een dochter Fientje.

1903: Pastoor Bechem verkoopt het pand aan de kinderen (waaronder Fientje) uit het eerste en tweede huwelijk van Theresia, die de zaak verbouwen en voort zetten.

1917: Bernard Sloot trouwt met Fientje en wordt eigenaar van het pand. Ze breiden de zaak uit met een benzinepomp.

Na de oorlog verhuurt Bernard Sloot het pand aan de fam. Joordens.

In 1948 neemt de familie Landman de bakkerij in beheer en de rest blijft bij Joordens.

In 1954 neemt de familie Sloot wederom alle onderdelen van Breidenbach in beheer. Theo en Mia Sloot worden dan de uitbaters.

In 1960 verkoopt Bernard Sloot het pand aan Henk en Tiny Gevers. In de jaren Zestig fungeert het hotel ook enkele jaren als pension voor de zgn Spaanse gastarbeiders die m.n. in Venlo werkzaam waren.

Henk richtte zich vervolgens met name op de “haut cuisine” met aspergesgerechten en was ook importeur van Elzaswijnen.

In 1979 was Prins Bernard bij Henk en Tiny te gast.

Na het overlijden van Henk in 1981 zette Tiny de zaak in een bescheiden vorm voort tot 1984.

In1984 neemt dochter Marianne met haar man Riks Schonewille het bedrijf over en openden zij ook het cafe “ de Zeven Geitjes".

In 1986 wordt het pand verkocht aan een zwager van Ward Naus. Ward en zijn vrouw Loes worden de nieuwe uitbaters.

Moeilijke tijden breken aan voor Breidenbach en in 1989 is zelfs de fam Swaghoven (Valuas in Venlo) kortstondig exploitant.

In 1991 komt het pand in handen van Theo van Logten en zijn familie exploiteert tot eind 2003 een café, restaurant (pizzeria en steakhouse) en hotel.

In mei 2004 neemt Toon Voeten na een grondige verbouwing de exploitatie van het bedrijf over. De gedateerde hotelkamers zijn dan gesloopt in afwachting van herbouw.

In 2008 neemt Twan Boonen de exploitatie over.

In 2012 wordt de exploitatie overgenomen door Harry en Ineke Steegers die reeds vanaf 2003 het pand in hun bezit hadden. Zij brengen ook de hotelfunctie terug. Toon Voeten houdt de dagelijkse leiding tot aan overname in 2018 door Ivo en Nicole Moens.

Sponsors & Donateurs

 • bernhard.png
 • dsv.png
 • relouwjanssen.jpg
 • Coenders.jpg
 • AZ.jpg
 • hovuma.jpg
 • horstadmaas.png
 • haeren.jpg
 • dorpsraad.jpg
 • indewittedame.jpg
 • bobnoten.jpg
 • vsb.jpg
 • mulders.jpg
 • keiser.jpg
 • stichtingmededelingen.jpg
 • dcm.jpg
 • BMS.jpg
 • euro-pa.jpg
 • provincie.png